چگونه تشخیص دهیم گلاب اصل است یا تقلبی؟ آیا گلاب اصل طعم ترش دارد؟ نحوه تشخیص آن چگونه است؟
گلاب کاشان دارای خواص دارویی و درمانی زیادی می باشد. اگر گلاب اصل باشد خواص بی شماری دارد که این بستگی به تشخیص و تهیه از مکان مناسب دارد.
گلاب دو آتیشه از مقدار مشخصه ۳۰ کیلوگرم گل محمدی به اضافه ۷۰ لیتر گلاب در داخل دیگ استفاده می شود و میزان ۴۳ایتر گلاب تهیه میشود. که در این صورت عیار گلاب ۷۰ می شود. یعنی ۱ لیتر گلاب حدود ۰/۷کیلوگرم گل محمدی مصرف شده که بالاترین میزان عیار گلاب در تهیه گلاب دو آتیشه به روش سنتی با استفاده از دیگ و پارچه مسی صورت می گیرد. البته تیم ویسپرد با ۲ تا ۵ کیلوگرم گل محمدی در مجموع ۱۰ کیلوگرم گلاب دو آتیشه با عیار ۲۲ تهیه می کنند کیفیت و عطر و طعم آن چند برابر خواهد بود.
گلاب از ترکیب آب و گل محمدی تهیه می شود. در روش سنتی گل محمدی همراه مقداری آب داخل دیگ های مسی ریخته می شود و روی دیگ با استفاده از پارچه سنتی بسته میشود و با استفاده از لوله باریک بخار وارد پارچ شده و با تبدیل به مایع، گلاب تهیه میشود. اما در روش صنعتی بین دیگ و مخزن گلاب یک عصاره گیر یا همان اسانس گیر قرار می گیرد و عطر گلاب از آن جدا می شود. به همین دلیل است که روش سنتی بهتر از روش صنعتی و دارای کیفیت بالاتری می باشد.
گلاب اصل، روشن بدون رسوب شفاف دارای بوی مطبوع طعم کمی تلخ و گس مانند و فاقد بوی ترشیدگی و ذرات معلق می باشد. شاید برای شما این سوال پیش بیاید که چرا گلاب کمی ترش می باشد. یکی از دلایل ترش بودن گلاب این است که در فرآیند تولید و نگهداری مسائل بهداشتی رعایت نشده. یا اینکه گل محمدی چیده شده بلافاصله مورد استفاده قرار نگرفته و مدت زمان زیادی در معرض آفتاب بوده است و همچنین می توان اشاره کرد که هنگام استفاده از گلاب از لب زدن بطری گلاب خودداری کنید. گلاب را در جای خنک و دور از نور آفتاب نگهداری کنید. گلاب اصل نباید طعم ترش داشته باشد.
گلاب اصل دارای رنگی کاملاً روشن و شفاف و به دور از هرگونه ناخالصی می باشد. گلاب اصل طعم تلخ و گس زودگذری دارد و در کمتر از ۶۰ ثانیه تلخی در دهان از بین میرود. اگر مدت زمان تلخی بیشتر از این مقدار باشد اصل نمی باشد. برای اطمینان دقیق می توانید گلبرگ گل محمدی تازه را در دهان بجوید و طعم آن را به خاطر بسپارید. گلاب اصل باید دقیقا همین طعم را داشته باشد. در غیر این صورت به اصل بودن آن شک کرده و تقلبی می باشد.
کیفیت گلاب اصل بسته به میزان استفاده گل محمدی در آن دارد. هرچه میزان گل محمدی بیشتر باشد گلاب دارای غلظت و کیفیت بالاتر و طعم تلخ تری می باشد و عیار گلاب بالاتر و طعم گلابی بیشتر خواهد شد.